El Centre


El Centre de Música i Dansa Natzaret nasqué fa un grapat d'anys –l'any 1984- com una iniciativa de l'A.de Veïns,-hui “A.de Veïns i Veïnes de Natzaret”- i l'equip municipal de Serveis Socials de Natzaret, pensant sobre tot en el jovent. D'ençà d'aquelles primeres tongades de guitarres, bandúrries, dansa valenciana, classes de solfeig, etc., ja ha plogut molt.
Són centenars els joves i adults de Natzaret que han passat per les classes i/o grups del Centre i hui –local propi, sales insonoritzades, 16 professors, 6 directors de grup, més de 100 alumnes i uns 300 socis- és un referent important per a la vida social, cultural i artística del barri.
La tradició musical en el barri aquells anys era inexistent. Per això els primers temps foren durs, ja que la resposta era escassa sobre tot en relació al nombre d’alumnes de l’escola de música.
Uns anys després l'Associació de Veïns va voler transformar el col·lectiu musical en una associació autònoma i en 1991 s'aprovaven els seus Estatuts i la primera Junta Directiva del Centre de Música i Dansa Natzaret Segons pot llegir-se en els seus Estatuts, article 3, aquests són els seus objectius: “El Centre de Música i Dansa té com a finalitat atansar la música i la dansa al veïnat en tant que elements importants per contribuir a la millor qualitat de vida i pels valors que representen per a l'home i la dona l'art en general i la música i la dansa en particular”. “En tant que Escola de Música i Dansa es proposa fomentar entre els socis, educadors i educands valors com: la participació activa, la creativitat, l'apertura, la tolerància sobretot envers els més necessitats, la llibertat, la igualtat home-dona, la identitat com a Poble Valencià”.
Coherents amb aquests objectius, s'ha anat treballant any rera any, creant nous grups, participant o promovent noves activitats, implicant-se en la vida del barri i esdeveniments solidaris com Campanya contra la fam, el Dia internacional de la Dona, el Dia del Llibre i medi ambient, la foguera de sant Joan… i des del 2004 organitza el dia de “Bones Festes, Natzaret” per fomentar un clima de bones relacions entre entitats, col.legis i veïns i veïnes, i el Dia d'Àfrica que és una campanya de conscienciació que dura mesos i acaba amb una jornada de concerts.
Convençuts que la música pot despertar solidaritat. El Centre té una escola de música reconeguda i subvencionada per la Conselleria des del 1995, que cobreix el grau elemental i prepara pel pas al grau mitjà d'algún Conservatori, aula infantil de música per xiquets/tes de 4 a 7 anys, i també coral infantil. Alguns antics alumnes, amb la carrera acabada de música, són ja professors del Centre i/o Conservatori.
El barri està orgullós de la seua Banda de Música (que és la del Centre) i la consideren com la Banda de Natzaret. Així ha pogut quedar palés en ocasió del Certamen de Bandes de la Diputació que tingué lloc al Palau de la Música l'1 i 2 d'abril del 2000, en el qual aconseguí el Segon Premi (Secció C), i també en l'homenatge posterior que amb tal motiu li tributaren les entitats del barri durant el concert oferit en l'església parroquial dies després.
També s'ha creat una “bandeta” com l'anomenem, pels xiquets i xiquetes que estan encara als primers cursos del grau elemental. El Centre té a més una bona Coral amb més de 40 persones i un grup de Batukada de ritmes africans i brasileiros que es fa present tan per animar festes populars com per solidaritzar-se amb certes causes humanitaris participant a les manifestacions que es creuen convenients.
L'any 2.002 es compren uns baixos al carrer Major de Natzaret per construir el local social del CMD. La compra i posterior renovació ha estat possible degut a la generositat d'un grapat de socis i sòcies que han aportat esforços, diners i ànims. Sense ells, no hagueren bastat les dues subvencions de la Conselleria d'Educació i Cultura.
Hui el Centre disposa d'una seu social pròpia i digna. Tota una història i un camí construïts amb la suor, il.lusió i participació de persones de Natzaret que representen hui una realitat encoratjadora que apunta cap un futur esperançador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario